Verhalen in steen

  • Op gevelstenen staan soms verhalen afgebeeld. Vaak op één steen op de voorgrond de hoofd-scene met soms op de achtergrond of terzijde andere scenes uit het verhaal. Heel soms een paar scenes uit één verhaal op losse stenen naast elkaar.
  • Soms is een afbeelding van een verhaal zo stereotiep dat het lijkt alsof een personage uit het verhaal met zijn 'attributen' is afgebeeld. Regelmatig wordt alleen maar een verhaal-figuur afgebeeld.
  • De afbeeldingen in het verleden waren voor de voorbijgangers 'veelzeggend' omdat de verbeelde verhalen in die tijd en in die cultuur bekend waren.

Jona en de Vis

  • Op deze drie gevelstenen uit de 17-e eeuw aan het Spaarne 35 in Haarlem staan drie scenes afgebeeld uit het verhaal van Jona en de vis. Het verhaal staat in het boek Jona in de Bijbel.
  • Op de eerste steen is te zien hoe Jona aan boord van een schip klimt om te ontkomen aan zijn opdracht:hij moest naar Ninevé om de inwoners aan te manen 'goed' te doen.

    Op de tweede steen is te zien hoe de grote vis die Jona opslokte, nadat hij overboord is gegooid, hem uitspuugt op het strand. In de verte ligt Ninevé.

    Op de laatste steen ziet u hoe Jona onder de 'wonderboom' afwacht of Ninevé vernietigd zal worden...

De foto's zijn ontleend aan de website "Gevelstenen overal".